WBSO 2022: Wijzigingen

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het is een fiscale subsidie voor bedrijven die technisch complexe software, producten of processen ontwikkelen of technisch wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. In 2020 maakten 20.340 bedrijven gebruik van deze populaire regeling. De WBSO bestaat al sinds 1994. Elk jaar vindt een update plaats om de regeling af te stemmen op nieuwe behoeften en trends.

 

WBSO: Wijzigingen 2022

  1. Flexibeler aanvragen
  2. Verruiming verzilveringsmogelijkheden
  3. Aanscherping werkelijke kosten en uitgaven

 

WBSO 1: Flexibeler aanvragen

Een aanvraag heeft niet langer betrekking op een afgebakende periode, maar op een heel kalenderjaar. Gedurende het jaar kan je nog driemaal een wijziging doorgeven in de vorm van:

  • Extra uren
  • Extra kosten / uitgaven
  • Nieuwe projecten
  • Wijzigingen in projecten
  • Wijzigingen in kosten /uitgaven

Dit betekent dat je bij de eerste aanvraag een inschatting maakt van het totale aantal S&O-uren in dat kalenderjaar. Alleen als er sprake is van één van bovenstaande punten dien je een ‘aanvullende/corrigerende aanvraag’ in voor dat kalenderjaar.

Voordelen zijn dat:
1) er geen uren meer geschoven hoeven te worden over aanvraagperiodes
2) (een groter deel van) het fiscale voordeel over het kalenderjaar eerder verzilverd kan worden
3) nieuwe projecten vanaf de eerstvolgende maand kunnen starten

 

WBSO 2: Verruiming verzilveringsmogelijkheden

Tot dusver kon het S&O-voordeel evenredig verzilverd worden over de resterende tijdvakken. Vanaf 2022 mag het S&O-voordeel flexibel verrekend worden. Dat wil zeggen dat het gehele voordeel zelfs in één tijdvak verzilverd zou mogen worden. Verzilveren kan vanaf de maand waarin de S&O-verklaring is afgegeven.

 

WBSO 3: Aanscherping werkelijke kosten en uitgaven

In de mededeling worden alleen kosten en uitgaven geaccepteerd die in de subsidieaanvraag zijn opgenomen én toegekend door de RVO. Voorheen kon je bijvoorbeeld besluiten om toch een machine te huren i.p.v. hem te kopen (verschuiving van uitgaven naar kosten) zonder dat de RVO daar een probleem van maakte. Vanaf 2022 dien je exact te investeren in de kosten en uitgaven, zoals je die hebt opgegeven en toegekend hebt gekregen.

 

WBSO: Parameters 2022

2021 2022
Eerste schijf (€) 350.000 350.000
Eerste schijf (%) 40 32
Eerste schijf starter (%) 50 40
Tweede schijf (%) 16 16
Budget (€) 1.281M 1.336M

Percentages 2022 onder voorbehoud van goedkeuring Belastingplan (overige fiscale maatregelen).

 

WBSO aanvragen? Triple Clear regelt het voor je! Wij screenen of jouw innovatieproject in aanmerking komt en nemen al het werk uit handen. Leg jouw innovatie nu vrijblijvend aan ons voor.

 

Neem contact op met Triple Clear

 

Downloaden

Anke Gondrie

Subsidieconsultant en oprichter van Triple Clear

Anke Gondrie is een gepassioneerd consultant, die wordt gedreven door haar interesse in baanbrekende technische innovaties. Ze zet haar analytische en schrijfvaardigheden in om innovatieve ideeën te vertalen naar succesvolle subsidieaanvragen. Meer weten?

Neem contact op met Anke

Neem contact op met Anke

Verder lezen?

BIK regeling

BIK 2021-2022: Subsidie voor bedrijfsinvesteringen

BIK staat voor Baangerelateerde Investeringskorting. Deze subsidie helpt bedrijven een handje om te blijven investeren, ondanks de roerige tijden waarin we ons bevinden. Denk aan investeringen in bedrijfswagens, machinerie en computersystemen. De investeringen helpen bedrijven aan te sterken en te groeien, zodat zij gezond blijven.   BIK: Voor wie? Voor bedrijven die vennootschapsbelasting (of inkomstenbelasting) afdragen. Update mei 2021: Het kabinet heeft besloten om de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) in te trekken, omdat de Europese Commissie de BIK zou kunnen aanmerken als ongeoorloofde staatssteun.   BIK: Subsidiabele kosten Investeringen in nieuwe…

Lees verder

FAQ – MIT Haalbaarheid: Antwoord op 10 veelgestelde vragen

Misschien heb je de subsidie MIT Haalbaarheid al vaker voorbij zien komen. Misschien popten er tientallen vragen op in je hoofd. En misschien heb je toen je browser afgesloten... Immers, niets zo vermoeiend als ergens energie insteken, terwijl je geen flauw idee hebt of het iets oplevert. Op basis van jarenlange ervaring met de MIT Haalbaarheid heb ik de meest gestelde vragen op een rijtje gezet, mét antwoord. Zo kan je zelf screenen of jouw project subsidiabel is en je met deze subsidieregeling aan de slag gaat!   1. Is…

Lees verder

Sparren over subsidieaanvraag op maat?


Neem contact op
×
Triple Clear

Ben je bezig met een baanbrekend technisch project en zoek je financiering om je plannen te realiseren? Triple Clear onderzoekt graag welke subsidieaanvragen bij jou en je bedrijf passen en ontwikkelt een kansrijke subsidieaanvraag op maat. De slaagkans van onze aanvragen is maar liefst 90%.

Bel of mail Anke

06 5074 5749
anke@tripleclear.nl